Ooracupunctuur

Ik heb er net het tweede weekend ooracupunctuur op zitten. Hoog tijd dus om er een blog aan te wijden en jullie mee te nemen in wat ooracupunctuur zoal doet.

Velen kennen ooracupunctuur vooral als een behandeling bij het stoppen met roken. Dit is inderdaad een veel gebruikte toepassing, maar ooracupunctuur kan voor zoveel meer ingezet worden. Eigenlijk kan je zelfs, als je dat wil, ooracupunctuur als een op zichzelf staande behandeling doen, maar het kan evengoed gebruikt worden in combinatie met lichaamsacupunctuur.

Lokale naalden ooracupunctuur

Waarvoor wordt het dan zoal gebruikt:

  • Naast een hulpmiddel om te stoppen met roken, kan het ook bij andere verslavingen ingezet worden (alcohol, medicatie,…).

  • Bij allerlei soorten pijn: artrosepijn, ontstekingspijn, spier- en peesproblemen, rug- en nekklachten, gewrichtspijnen,…

  • Ter voorbereiding van sportprestaties/sportwedstrijden

  • Bij verschillende soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, …

  • Problemen van de interne organen: maag- en darmklachten, urinaire problemen, hartproblemen, astma,…

  • Psycho-emotionele problemen: stress, angst, depressie, PTSD (post-traumatische stress stoornis), …

  • Vruchtbaarheidsproblemen, PMS, menopauzale klachten, …

  • Als ondersteuning bij het vermageren of bij eetstoornissen

Net als de klassieke acupunctuur, vindt ook ooracupunctuur zijn oorsprong in China. Er zijn vermeldingen hiervan terug te vinden in de Ling Shu, een boek met geneeskundige teksten, waarvan de oudste van enkele eeuwen voor het begin van onze jaartelling afkomstig zijn. Paul Nogier (1957), een Fransman, is echter diegene die er orde in gebracht heeft en alle lokalisaties ter hoogte van het oor heeft vastgelegd. Daarom wordt hij beschouwd als de grondlegger van de auriculotherapie, zoals dit ook nog genoemd wordt. Nogier beschouwde het oor als een microsysteem, wat wil zeggen dat het hele lichaam eigenlijk geprojecteerd kan worden op het oor. In 1987 heeft de WHO ooracupunctuur ook officieel erkend.

Er bestaan verschillende manieren om de punten te zoeken op het oor, zoals een druktester of een elektrisch detectieapparaat, of simpelweg de bolle kant van een naaldje. De te behandelen punten worden geprikt of er wordt een elektrische impuls aan gegeven. Er kunnen ook verblijfsnaaldjes op het oor gezet worden die meerdere dagen kunnen blijven zitten. Wie naar mijn praktijk komt, zal dit misschien wel al eens gekregen hebben. Dus als ik in de toekomst al eens vaker ook met je oren ga werken, dan weet je nu waarom.

O ja, mijn kinderen zijn ook al gewillige slachtoffers: die eerste toetsen gaan klassiek gepaard met stress, en zo’n verblijfsnaaldje helpt nu eenmaal om die spanning en stress wat te doen dalen ;)

 

Vorige
Vorige

Huilen na acupunctuur, is dat normaal?

Volgende
Volgende

Oren en oorsuizen in de Chinese geneeskunde