Huilen na acupunctuur, is dat normaal?
“Sorry hoor, dat ik hier nu lig te tsjiepen (Gents voor ‘huilen’) op je tafel.” Het is een zin die ik regelmatig hoor van patiënten tijdens of net na een acupunctuurbehandeling. Ik heb het altijd raar gevonden dat mensen zich daarvoor excuseren. Het is net goed als emoties loskomen en voor mij is het een teken dat ze zich veilig en op hun gemak voelen bij mij.
“Kan dat door de acupunctuur komen?” is dan vaak de volgende vraag. En zo kom ik tot het antwoord op de vraag uit de titel: Jazeker! Acupunctuur zet zóveel in beweging dat ik er soms zelf nog versteld van sta.
Emotionele stress is iets wat veel van mijn patiënten ervaren. Enerzijds heb je patiënten van wie hun hoofdklacht is dat ze emotioneel niet goed in hun vel zitten. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Er zijn patiënten die heel veel stress hebben, die de druk voelen om op hun werk te moeten presteren of die het lastig vinden om alle balletjes van werk-gezin-sociaal leven tegelijkertijd in de lucht te houden. Andere patiënten hebben iets ergs meegemaakt in hun jeugd of recent. Ze hebben afscheid moeten nemen van een dierbare, ze hebben een trauma meegemaakt waarbij hun grenzen ongewild overschreden zijn, ze worstelen met hun eigenwaarde, hun zelfbeeld… Heel vaak hebben deze patiënten ook onderliggende fysieke klachten.
Anderzijds zijn er patiënten die binnen komen met een fysiek probleem als hoofdklacht, maar tijdens het intakegesprek of soms zelfs pas na de 2e of 3e behandeling komt naar boven dat er een onderliggende emotionele oorzaak is. Ze vertellen bijvoorbeeld dat ze heel veel nekpijn hebben door te gespannen spieren, dat hun maag in de knoop ligt, ze niet goed kunnen slapen, last hebben van hartkloppingen, hoofdpijn, tintelingen in hun handen, en ga zo maar door.
Voor mij is het een evidentie dat lichaam en geest verbonden zijn, dus moeten beide aangepakt worden.
Wat ik vervolgens als behandeling doe, zal bij iedereen verschillend zijn. Ik kan ondertussen putten uit een rugzakje aan mogelijkheden, en wat ik kies laat ik afhangen van mijn ervaring en mijn intuïtie. Zo kan ik me beroepen op de klassieke patroondifferentiatie volgens de TCG (Traditionele Chinese geneeskunde). Dan bepaal ik of iemand een lever qi stagnatie, nier yin deficiëntie, milt qi deficiëntie of nog tal van andere patronen of combinaties van patronen heeft. Anderzijds is er de balansmethode van dokter Tan, waarbij ik dan nog verder kan kiezen om een vast protocol van 9 acupunctuurpunten, “de emotionele balans” genaamd, toe te passen, of om mij op basis van de pols en de symptomen toch meer te richten tot andere balanssystemen.
Daarnaast gebruik ik bij psycho-emotionele zaken graag de extrameridianen. Dit zijn, zoals de naam het zegt, acht extra meridianen, bovenop de 12 hoofdmeridianen. Ze zijn uniek in de zin dat ze ontstaan zijn nog voor je geboren bent, namelijk toen dat eicelletje bevrucht raakte door dat zaadcelletje. Elk van deze 8 extrameridianen heeft zijn eigen functie die ons helpt ons aan te passen aan de grote uitdagingen van het leven. Als je meer wil weten over die extrameridianen, raad ik je aan om een boek van Yvonne Farrell te lezen. Ze schrijft zoals ze lesgeeft, gepassioneerd en vol kennis.
Als mensen bereid zijn zich open te stellen voor acupunctuur en voor wat het met hen doet, zijn de resultaten soms ronduit opmerkelijk te noemen. Ze voelen zich rustiger, kunnen beter omgaan met stress, staan zekerder in hun schoenen, weten weer wat hun doel is. Ze nemen beslissingen, hakken knopen door en zien alles weer helderder. En dat is why I love my job!