Acupunctuur, helpt het altijd?

“Trying acupuncture once, and saying it didn’t work, is like going to the gym once and asking why you don’t have a six pack.” 

Deze kwam ik onlangs ergens tegen ( “@thechannelproject” op Instagram), en ik vond het wel een goeie. Ik ben geen wonderdokter, ik verricht geen mirakels en ik zal nooit zeggen dat ik alles en iedereen kan genezen. Ik baseer me op evidence-based indicaties, ik vertrouw op feedback van eerdere patiënten, ik blijf mijn kennis verder ontwikkelen door op regelmatige basis opleidingen te volgen, ik kan terugvallen op mijn collega’s en leraren met hun ervaring en ik doe steeds mijn uiterste best voor elke patiënt. Maar geneeskunde is feilbaar. Westerse geneeskunde werkt niet altijd. Acupunctuur werkt niet altijd. 

Enkele oorzaken waarom acupunctuur misschien niet helpt…

  • Hoe chronisch is je aandoening? Hoe langer je iets hebt, hoe langer het kan duren om het te behandelen.Uit ervaring merk ik dat acute klachten sneller opgelost geraken, terwijl mensen die al heel lang last hebben van een bepaalde aandoening vaak 5 tot 10 behandelingen nodig hebben om beterschap te bekomen.

  • Hoe complex is je aandoening? Je kan meerdere aandoeningen of problemen hebben. In de Chinese Geneeskunde proberen we altijd de wortel van het probleem aan te pakken en dit kan soms onder veel verschillende lagen verborgen zitten.

  • Hoe gemotiveerd ben je? Als je zelf geen veranderingen wil ondergaan en je je bewust of onbewust verzet tegen de behandeling, kan het zijn dat een acupunctuur behandeling niets uithaalt. Soms is het nodig om een bepaalde levensstijl aan te pakken en de motivatie hiervoor is noodzakelijk. 

  • Ik kan het bij het verkeerde eind hebben. Hoe hard ik ook mijn best doe als acupuncturist door elke behandeling voor te bereiden, door opleidingen te volgen, door mezelf continu in vraag te stellen, ik kan het ook fout hebben. Ik kan bijvoorbeeld iets over het hoofd gezien hebben bij de intake, waardoor mijn diagnose niet helemaal correct is. 

 

Hoe kunnen we nog beter samenwerken?

  • Elke dag een notitieboekje bijhouden met je symptomen, een eventuele pijnscore, activiteiten of voeding van die dag, afhankelijk van wat je klachten zijn, kan helpen om een duidelijk beeld te geven van de evolutie van dag tot dag. 

  • Je mag van mij 100% inzet verwachten. In ruil vraag ik hetzelfde van jou. Ik zal altijd eerlijk zijn over mijn competenties en of ik denk dat acupunctuur jou kan helpen. Ik hoop dat jij ook eerlijk antwoordt op mijn vragen over je symptomen en signalen. Op jouw antwoorden baseer ik mijn diagnose namelijk voor een groot deel. 

  • Soms, en zeker in het begin, is het nodig om consistentie in de behandelingen te brengen. Dat wil niet zeggen dat je een week komt, dan pas 3 weken later terugkomen en daarna bvb nog eens 2 weken later. Je kan het vergelijken met antibiotica, je moet de volledige strip uitnemen opdat het optimaal zou werken. 

 In elk geval, en om terug te eindigen met een quote:

‘Sometimes you just have to say fuck it and go get acupuncture’  @thewhichdoctor_

Vorige
Vorige

Oren en oorsuizen in de Chinese geneeskunde

Volgende
Volgende

Menstruatie en fertiliteit