Borstkanker en acupunctuur
…en ook een beetje Japanse moxa
Waw, wat zijn het twee intense, maar o zo interessante opleidingsweekenden geweest.
Op 1 en 2 december volgde ik een opleiding over Japanse moxa, ook okyu genaamd. Vooral de technieken kwamen aan bod, met ruime tijd om te oefenen. Het werd gegeven door Filip Caudet, een Spanjaard, die 11 jaar geleden zijn naalden zelfs aan de kant gelegd heeft om alleen nog maar met moxa te werken. Dit is voor mij misschien een brug te ver, maar het gaf wel veel nieuwe inspiratie om mijn behandelingen aan te vullen en te verbeteren met okyu.
Het tweede opleidingsweekend ging over borstkanker en acupunctuur. Dit is in mijn basisopleiding maar heel kort aan bod gekomen, en dan met name dat je voorzichtig moest zijn. Niet echt aanmoedigend om met kankerpatiënten aan de slag te gaan. Dus ik hoopte antwoorden te krijgen op mijn vragen en twijfels. Want ik weet dat acupunctuur helpt om de neveneffecten van een kankerbehandeling te bestrijden. Daar is reeds veel onderzoek naar gebeurd. Ook meer en meer artsen raken overtuigd dat acupunctuur iets kan betekenen voor hun patiënten.
Ik las een interview (1) van dr. Ingrid Theunissen. Ze is onco-gynaecoloog en volgde gedurende 10 jaar patiënten met baarmoederkanker op. Door het vele contact met haar patiënten begon ze zich af te vragen af waarom sommige vrouwen nog steeds lachten, plannen maakten en genoten van de goede tijden, terwijl anderen helemaal kapot waren van de ziekte. Waarom leden sommige vrouwen zo onder de bijwerkingen van de behandelingen en anderen niet? Het antwoord bleek dat ze allemaal op hun eigen manier meer betrokken waren bij de aanpak van hun ziekte. Dit kon door acupunctuur zijn, maar ook door lichaamsbeweging, meditatie, voedingstherapie, yoga… Elk zocht wat het beste paste bij haar. Het ging over het gevoel hebben dat je niet gewoon moet ondergaan, maar zelf de leiding kunt nemen. Ondertussen heeft dr. Theunissen een afdeling integratieve oncologie opgericht in de borstkliniek van de Chirec-ziekenhuisgroep in Brussel. Ook in AZ Zeno in Knokke zijn ze ondertussen helemaal mee en hebben ze het Pluszorg traject opgericht om mensen bij te staan in het zoeken naar aanvullende zorg. Maar het gaat traag. Voor zover ik weet en na een vlugge google-check is dit in de Gentse ziekenhuizen nog niet het geval, dus met deze blog wil ik mensen informeren wat acupunctuur kan betekenen tijdens het hele medische traject.
Maar dus, ik had hoge verwachtingen van de lessen en ik kan je zeggen, mijn verwachtingen zijn volledig ingelost! Niet alleen kregen we veel uitleg over hoe we alle mogelijke bijwerkingen van chemo-, radio- en hormoontherapie kunnen aanpakken (en dat zijn er helaas heel wat, niet alleen tijdens het traject, maar ook jaren later hebben patiënten nog last van bijwerkingen), maar ook het psycho-emotionele aspect van het krijgen van een kankerdiagnose en de daarmee gepaarde gaande shock en de rouw om wat verloren gaat, kwamen uitgebreid aan bod. Verder ging het over hoe we de reguliere behandelingen kunnen ondersteunen en hoe we de levenskwaliteit en de kans op goed herstel kunnen verhogen.
Het leuke was ook dat ze blijkbaar vaak werkt met okyu, waardoor het voor mij nog eens de bevestiging was dat ik 2 goede opleidingen uitgekozen had. Verder heeft ze me inzichten gegeven, die ik ook kan meenemen naar niet-kankerpatiënten.
Ze sprak als ervaringsdeskundige, helaas. Er waren indertijd drie borsttumoren bij haar vastgesteld, die zeer agressief waren. Ze had 30% overlevingskans gekregen. Voor mij stond echter een energieke, stabiele en inspirerende vrouw. Het levende bewijs van wat acupunctuur, yoga, gezonde voeding en Chinese kruiden kunnen doen. Voor alle duidelijkheid, ze heeft het volledige medische traject ondergaan (chemo, bestraling, hormoontherapie), want uiteraard zijn deze levensnoodzakelijk. Acupunctuur is aanvullend en mag de klassieke geneeskunde niet vervangen. Maar dankzij die aanvullende therapieën heeft ze de verbinding met haar lichaam terug opgezocht en gevonden. Haar dokter, die nota bene aan het hoofd stond van de vereniging tegen kwakzalverij was, heeft ze het nakijken gegeven ;-)
Het is me ook nog eens duidelijk geworden hoeveel wijsheid er in het yin-yang symbool verscholen zit. Er is geen yang zonder yin, en geen yin zonder yang. Alles in het leven werkt volgens de universele principes van de cyclische bewegingen. Yang gaat over in yin, yin gaat over in yang, en dit kan je toepassen op alles. Ook de beweging van je levenskracht, jouw yang is circulair. Kanker en de daarmee gepaard gaande behandelingen verstoren die cyclische beweging en doen je levenskracht afnemen. Ook jaren na de behandelingen ervaren patiënten nog last van de kankertherapie. Als je weet hoe je kan inspelen op die cyclus en ervoor kan zorgen dat het wieletje terug draait, kan je al heel veel doen.
Als je kanker interpreteert volgens de Chinese geneeskunde is het eigenlijk een proces van diepe stagnatie, gestoeld op diepe leegtes. Het is dus niet enkel nodig om de leegtes aan te vullen en de qi te versterken maar ook om te doen bewegen. En als er iets is waar acupunctuur goed in is, is het wel in beweging zetten. Het helpt echt om de levenskwaliteit te verbeteren.